I närområdet

Öland är känt för solen, stränderna, golfbanorna, det stora alvaret och Långe Jan och Erik i var sin ända av ön. Men det finns mycket mer att upptäcka. Här bjuder vi på några tips.

Ekerum Konsthall

Samlingsutställning med det bästa inom svensk och internationell nutida konst: Kjell Engman, Ernst Billgren,Ronnie Wood, Kate Brinkworth med flera. Öppet dagligen 3/4-27/9, klockan 12.00-18.00, fri entré.

VIDA Museum & Konsthall

2 km norrut ligger VIDA Museum & Konsthall med konst från bl.a Ulrcia Hydman-Vallien, Rasjösamlingen och Trotzig.

Ismantorps fornborg

Ismanstorps Borg är en av Ölands största fornborgar med en diameter på 127 meter. Innanför den 3-4 meter höga muren finns 88 husgrunder grupperade i radiella kvarter. Muren är försedd med 9 portar. Borgen är unik genom att husgrunderna är väl synliga ovan mark. Sannolikt har borgen byggts under äldre järnålder (0-500 e Kr).

Himmelsberga

På Himmelsberga finns Ölands bäst bevarade radby från 1700-talet. Här finns hus och miljöer från 1700- och 1800-tal med inredning och utrustning som hörde till livet på den Öländska landsbygden.

Karum & Noaks ark

Karum på mellersta Öland är ett unikt odlingslandskap med spår från många olika tidsperioder från äldre järnålder och framåt. På Karums alvar, ett av få alvarområden i mittlandet, ligger den berömda och välbesökta skeppssättningen Noaks ark.

Ismantorps fornborg, Himmelsberga, Karum & Noaks Ark är alla utflyktsmål som ligger nära Ekerum (8 km–1,5 mil). Hyr gärna en cykel i receptionen och upptäck närområdet. Du kan också beställa en fikakorg från restaurangen för att ta med på er utflykt.

Alvaret

Stora Alvaret är världens största beteshävdade Alvarmark och är 260 kvadratkilometer stort och upptar en stor del av södra Öland.

Eketorps borg

En helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Både barn och vuxna kan under sommarsäsongen prova på en mängd olika aktiviteter som både är roliga och lärorika.

Trollskogen

Ett naturreservat beläget på Ölands nordostligaste udde med 100-200 år gamla träd som pinade av havets vindar vrider sig i fantasifulla skepnader.

Väderkvarnar

På Öland finns många fina väderkvarnar. Kvarnraden vid Lerkaka är välbesökt och många anser att det är Ölands vackraste och bäst bevarade kvarnrad.