Fri som en fågel

Nedan följer ett förslag på reseupplägg,  tänk på att en del av våra tips på resmål kan vara öppna efter säsong på året, så kika in på länkarna och dubbelkolla innan ni åker!

Öland är ett paradis för fågelälskare. Från norr till söder, öst till väst, kan du skymta mängder av olika fågelarter som trivs bra i den unika naturen. Låt oss visa vägen till öns bästa utkiksplatser. Vad ser du i kikaren?

Dag 1

Längst upp på norra Öland stoltserar fyren Långe Erik. Ett populärt besöksmål för såväl turister som fåglar. Året runt myllrar en mängd olika fågelarter på udden som blivit en knutpunkt för flyttfåglarnas sträckningar. Ibland dyker till och med riktigt ovanliga arter upp här. Bara att börja bocka av i krysslistan!

Dag 2

Naturreservatet i Beijershamn bjuder på ett rikt fågelliv! I dess unika miljö med strandängar, vass och vatten häckar hundratals fågelarter. För den som uppskattar vingbeklädda djur återfinns här även närmare 70% av Sveriges fjärilsarter.

Fortsätt sedan färden ner mot öns sydligaste udde och gör ett besök på fyren Långe Jan och Naturum Ottenby. På besökscentret hålls en utställning över fåglars liv och förflyttning över jordklotet. Vill du lära dig extra mycket erbjuds också guidade turer.

Ett stenkast bort ligger också den legendariska Ottenby fågelstation, som har forskat på fåglars levnadsmönster sedan 1946. Visste du att stationen ringmärker 25 000 fåglar varje år?

På vägen tillbaka rekommenderar vi att åka längs östra sidan av ön och runda av utflykten med ett pitstop hos Naturbutiken i Stenåsa.