Hållbara Ekerum

Vi är mer än bara en resort, vi arbetar för ett bättre samhälle

Vårt hållbarhetsarbete, Corporate Social Responsibility, genomsyrar alla delar av vår verksamhet. Vårt mål är att ta ett uttalat ansvar för hållbarhet i allt vi företar oss. Vi vill bidra till samhällsnytta och göra gott för morgondagen. Vårt arbete innefattar i högsta grad att värna om vår miljö, och minska negativ påverkan på den. Ytterligare en stor del av vårt arbete är vårt sociala engagemang och de projekt vi sponsrar eller driver på egen hand samt vårt aktiva arbete med vår personal och deras inre och yttre välbefinnande.

Vi jobbar aktivt på att förbättra vår verksamhet:

Mer om vårt hållbarhetsarbete

Ekerum_CSR

 • Hotellet

  Anläggningen drivs på bergvärme och solceller.

  Genom närvarostyrd LED-belysning i allmänna ytor optimerar vi energiförbrukningen.

  Det finns gott om laddstolpar för våra elbilsburna gäster. Närmare 40 stycken!

  Sedan 2020 har vi minskat kemikalieanvändningen med 80%. Ett byte från rulle till ark har minskat förbrukningen av wc-papper med hela 25 848 meter på ett år. Det motsvarar fågelvägen mellan Ekerum och Malmö!

  All tvål och schampo är miljövänliga. Tack vare sensorstyrda behållare lyckades vi spara in 85 liter tvål på ett år.

  Öland har drabbats av akut vattenbrist de senaste åren. För att bidra till reducerad förbrukning har vi installerat ett filter i våra duschar och kranar som sparar upp till 60% av förbrukningen.

 • Restaurang Öland

  Vi vill att ”inget-ska-förgås” och tar tillvara hela råvaran med så lite svinn som möjligt. Vi kommunicerar till våra gäster att hellre ta flera gånger än att lämna kvar mat på tallriken.

  Lokala råvaror från Kalmar och Öland ligger oss varmt om hjärtat, med producenter som Solmarka Gård, Mysinge Gård och Guldfågeln. Om vi behöver större kvantiteter än vad de lokala kan erbjuda har vi ett samarbete med Martin & Servera som själva har ett uttalat och välarbetat hållbarhetstänk.

  Sedan flera år tillbaka serverar vi vegetariskt minst tre dagar i veckan.

  Vi lägger fokus på råvaror som är sjyssta ur ett hållbarhetsperspektiv och styr våra menyer efter säsong.

  Vi har under de senaste åren sett över avtal med våra leverantörer och säkerställt att vi har rätt teknik, kunskap och medel när det kommer till vår diskhantering.

  Restaurang Öland tvättar sin egen tvätt, vilket sparar in på transporter och minskar påverkan på miljön.

 • Natur och miljö

  Vi ställer våra marker till Naturvårdsverkets förfogande i och med bildandet av naturreservat Rällaskogen. På så sätt hjälper vi till att bevara den biologiska mångfalden och återställa områdets värdefulla naturmiljöer. Vi har återskapat 10 hektar ursprunglig öländsk natur med torrängar och sandmarker.

  Varje år sparar vi dessutom omkring 10 miljoner liter vatten på våra golfbanor genom en sluten bevattningsanläggning och selektiv bevattning. Vi samlar regnvatten i dammar vilket gör att inget kommunalt vatten används till bevattning av golfbanorna. Klimatsmart!

  44 nya biarter har flyttat in på Ekerum, varav 15 anses utrotningshotade och inte har setts på Öland sedan 1940-talet.

  Tillsammans med LNU projekterar vi att använda rejektvatten (vatten som skiljs ut ur slam från reningsverk) för bevattning och att återskapa våtmarker för forskning.