Då & nu

Ekerum Resort Öland

I vackert öländskt landskap med havets glittrande skiftningar som kuliss, arton minuter från Kalmar, ligger Ekerum Resort Öland. En komplett resort med moderna hotellrum och aktiviteter året runt. Golfbanorna tillhör de bästa i Sverige, och här kan gäster också njuta av lugnet i vårt spa, den goda maten eller av motionsstråken och sportaktiviteterna på området. Vi erbjuder en mäktig vy över Kalmarsund och en upplevelse för alla sinnen, oavsett om du kommer själv, med familj och vänner, eller med kollegorna.

Historia

Ekerum har medeltida anor och är omtalad redan 1368 då en Henrik I Svinakula pantsatte sitt innehav i ”Egherum”. Genom arkeologiska utgrävningar och fynd vet vi dock att området utmed och nedanför landborgen nyttjades redan under förhistorisk tid.

Ekerum försvann som by då man under 1500-talet lade Halltorp och Ekerum under Rälla kungsgård. Sedan kom de båda att ligga under Borgholms kungsgård och brukas av arrendatorer ända in på 1700-talet då egendomen friköptes.
Storskifte påbörjades 1801 och i samband med detta så delades Halltorp upp i två delar och den södra återfick namnet Ekerum.
Hamnen var förr av stor betydelse för utskeppning av kalksten och räknades efter Borghamn till det bästa läget på Ölands västra sida.

1912 köpte Fabrikör P A Sjögren, en samhällsengagerad och teknisk innovatör, gården och nu startade en stor förändring med bland annat uppförandet av ett eget elverk, baserat på vindkraften. Anläggningen som låg norr om huvudbyggnaden hade en sinnrik konstruktion med ställbara vingar i metall. Stor arealer täckdikades och från brunnen nedanför huvudbyggnaden ledde pumpar upp vattnet till ett torn som gav självtryck till hela gårdens verksamhet.

1939 när andra världskriget står för dörren så tar Kalmar Läns Södra Hushållningssällskap över ägandet av Ekerum. Valet föll på Ekerum efter en hel del utredande och här inledde man verksamheten med försöksodlingar av olika växtslag. Över 700 fruktträd fanns, främst med inriktning på olika äppelsorter.

På 1950-talets slut kom intresset för friluftsliv och rekreation att leda till att Gärdslösa kommun först arrenderade mark nere i hamnen och att man sedan köpte detta område för att utveckla campinglivet.

Under 1970-talet hyrde man ut bostäder på gårdens mark och diskussionerna om en försäljning ledde fram till att gården såldes 1976. Köpare blev Borgholms kommun.
Vill du läsa mer om Ekerums historia, köp gärna boken Ekerum – en tidsresa i vår servicedesk.

Nutid

Sedan 2007 ägs Ekerum Resort Öland av tre av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer, brödraparet Ulf och Bo Eklöf samt Mats Paulsson. De har sedan sitt övertagande med tålamod, långsiktighet och stor kärlek till Ekerum tagit denna anläggning in i en ny era.

Dagens Ekerum är en plats för alla, med en mängd aktiviteter och ett stort serviceutbud. Framtidens Ekerum spinner vidare på denna idé, med bostäder, nytt hotell, annan kommersiell verksamhet och ett stort samhällsåtagande.
De två familjerna har även en mängd andra bolag såsom Stadium, Peab och Skistar.