Oewlandsresan

Nedan följer ett förslag på reseupplägg,  tänk på att en del av våra tips på resmål kan vara öppna efter säsong på året, så kika in på länkarna och dubbelkolla innan ni åker!

Det finns ett antal platser som du bara måste besöka om du är på Öland. Under den här vistelsen får du uppleva öns allra främsta kronjuveler. Vi kan avslöja att det blir nedslag inom såväl konstens- som historiens- och den kungliga glansens värld. 

Dag 1

Vida konstmuseum
Får glas, keramik, skulptur och måleri din mage att kittla? När du kliver in genom portarna till Vida Museum och Konsthall kan vi lova att gränsen mellan inne och ute långsamt suddas ut. På ena sidan av panoramafönstren breder Kalmarsund ut sig, och på andra strosar du omkring bland förtrollande verk från konstnärer som Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien.

Kickar köp- eller kaffesuget in? Här finns såväl en välfylld museibutik som en kopp java till den som önskar.

Borgholms slott
Nordens mäktigaste ruin lämnar ingen oberörd. Med Ölands strategiska placering mitt i sundet har slottet genom sin 800-åriga historia varit mål för många erövrare. Visste du att det ursprungliga slottet brann ner i början av 1800-talet och då blev vad vi idag känner till som slottsruinen? 

Borgholms slott har inte bara haft rollen som försvarsanläggning, i modern tid vallfärdar turister dit för att uppleva storheten i arkitektur och en magisk utsikt. Dessutom är ruinen idag en populär musikalisk arena som har gästats av artister från hela världen! 

Dag 2

Besök och lunch på Solliden

Kom ner i varv och njut av kungliga Solliden. Slottet lät byggas av kung Carl Gustafs farfars mor, Drottning Victoria, i början av 1900-talet. Upplev historiens vingslag när du till fots utforskar den vackra slottsparken. 

Lunchen avnjuts under trädkronorna eller inne i den mysiga cafébyggnaden.
Solliden bjuder inte bara på blomsterprakt! Här odlas nämligen mycket av de grönsaker som serveras på menyn och gården producerar även eget kött.