Redig mat

Nedan följer ett förslag på reseupplägg,  tänk på att en del av våra tips på resmål kan vara öppna efter säsong på året, så kika in på länkarna och dubbelkolla innan ni åker!

Det här är utflykten för dig som uppskattar historia och samtidigt vill skämma bort smaklökarna med ett stycke öländsk mattradition.  

Dag 1 

Styr kosan mot det gamla brukssamhället Sandvik, ett omtyckt resmål och ett måste att besöka när du är på Öland. Det lokala stenhuggeriet har en lång tradition av att bryta öländsk natursten och är aktivt än idag. 

Här finns också en av världens största väderkvarnar och en minst sagt iögonfallande kuststräcka. Strosa omkring vid fiske- och småbåtshamnen, i lokala butiker eller ta ett svalkande dopp i det blå. Missa inte att stanna till vid fiskrökeriet Sandviks Fisk och Kök i hamnen eller gelaterian Gelato & Biscuits – här njuter du av sann italiensk gelato, egenproducerad i Bödas kaffestuga lite längre norrut på ön.

Dag 2

Ett godare sätt att kröna sitt besök än att äta öns nationalrätt, finns väl knappast? Ja, vi pratar förstås om kroppkakan. Denna varma, delikata boll av öländsk tradition lagas på en blandning mellan kokt och råriven potatis och formas till bollar som fylls med fläsk och lök. Avnjuts bäst med skirat smör, en skvätt grädde och lingonsylt!

På Öland kan du välja mellan flera restauranger som serverar kroppkakor, gör gärna ett besök hos Ninnis i Löttorp eller Evas i Köpingsvik.